Deregistrace Svědků Jehovových

Hledáme bývalé členy a oběti sekty Svědků Jehovových, kteří by byli ochotni podat o své zkušenosti svědectví odboru církví na Ministerstvu kultury. Při získání dostatečného množství výpovědí je možné začít proces deregistrace církve Jehovistů. Tím by ztratili speciální práva (v současnosti nemusí danit, nemusí nahlašovat shromáždění, mohou zakládat náboženské školy, mohou konvertovat vězně ve věznicích a mohou také zneužívat zpovědní právo k zamlčování vážných trestných činů. Z toho důvodu zveřejňujeme návod pro zaslání svědectví:

Co musí obsahovat svědectví

  1. Osobní údaje (Jméno, adresa, datum narození, na konci svědectví osobní podpis s datem) – tyto údaje budou součástí 
  2. Potvrzení toho, zda v organizaci došlo k níže uvedeným věcem. Pokud ano, napište u dané kategorie své svědectví o tom, jak se to stalo a jak vás to ovlivnilo (stačí pár vět). Zaměřte se hlavně na to, co bylo konáno z iniciativy celého sboru/církve a ne jen motivací jednotlivců.
  • Psychický nebo fyzický nátlak k vytvoření závislosti
    • fyzického charakteru
    • psychického charakteru
    • ekonomického charakteru (finanční poškození)

  • Psychický nebo fyzický nátlak s cílem
  • poškození sociálních vazeb
  • omezení psychického vývoje nezletilých
  • omezení zdravotní péče nezletilých

Příklad – pokud vás někdo donutil dát jim majetek, a kvůli tomuto nátlaku jste o něj přišli nebo vás záměrně učinili finančně závislými na církvi, patří to do kategorie “ekonomického charakteru”. Pokud vám někdo omezil možnost zdravotní péče u lékaře kvůli víře, když jste byli nezletilí, patří to na “omezení zdr.p.n.”. Pokud vás vyloučili a donutili sbor a vaše příbuzné, aby se s vámi nebavili, tak je to “poškozování sociálních vazeb”. Pokud vás neustálým psychickým nátlakem nutili k psychické závislosti na církvi, patří to do “psychického charakteru”. 

Nezpomeňte při svém popisu uvést danou formulaci. Lidé si bohužel nevyčtou informace z příběhu, potřebují to mít napsané černé na bílém. NIKDO NA ZÁKLADĚ PŘÍBĚHU NEBUDE CHTÍT ZKOUMAT, ZDA ŠLO NEBO NEŠLO O MANIPULACI, POKUD TO NENAPÍŠETE SAMI JASNĚ A ZŘETELNĚ. Nečekejte empatii nebo schopnost se orientovat v Jehovistech. Pište v tomto otevřeně a jasně. Nemusíte věci komplikovat. Vaše upřímně pravdivé svědectví daných jevů je dostačující k tomu, aby začal proces deregistrace. Pokud došlo k nátlaku, použijte slovo nátlak. Pokud došlo k vytvoření závislostí, použijte slovo závislost. Pokud došlo k finančnímu poškození důsledkem psychické manipulace, použijte sousloví “finanční poškození” a psychický nátlak”.  Oznámení musí obsahovat ty pojmy, které jsou v zákoně. U každé události uveďte krátký popis – jakým způsobem k tomu došlo, jaké byly důsledky, atd. Tak, aby to bylo pochopitelné. 

Svědectví pošlete emailem na petr.simunek@mkcr.cz